• Bedrijf

    Tow-Botic Systems

  • SectorIndustrie
  • ActiviteitAutonome onderwater sleepsystemen
  • Datum21 juli 2020
  • LandNederland

Tow-Botic Systems haalt groeikapitaal op bij Mater Investments

Profiel

Tow-Botic Systems is het geesteskind van Gary Vaz, een voormalige kapitein van een schip op een van 's werelds grootste containerschepen. Als kapitein heeft Gary Vaz zelf ervaren dat het zinloos is tegen om een sleepkabel te duwen als het schip aanmeert en de kade te snel nadert. Sleepboten gebruiken sleeptouwen tijdens het manoeuvreren van schepen binnen havens, wat kritische vertragingen veroorzaakt wanneer de sleepboot van een duwpositie naar een trekpositie moet gaan. Vertraging in communicatie met de sleepbootmeesters en de fysieke belasting van het personeel hebben de sleepindustrie al vele jaren geplaagd. Het hoge brandstofverbruik en de emissies van sleepboten hebben havens ertoe gedwongen nieuwe voorschriften in te voeren om de luchtverontreiniging door sleepboten in te dammen. Er zijn talloze incidenten van letsel door sleepboten geweest.

Lange tijd liep Gary Vaz rond met het idee om autonome roerpropellers aan het onderwaterschip te bevestigen. Het brugteam zou dan in een haven zonder sleepboten kunnen manoeuvreren, met behulp van eigen scheepsmotoren ondersteund door modulaire boegschroeven, de zogenaamde Towbots.

De 'Towbot' is ontwikkeld om de tekortkomingen van de hedendaagse sleepboten te elimineren en deze eeuwenoude methodologie van het slepen van schepen drastisch te veranderen. De Towbot hecht zich met magneten aan het onderwaterschip van elk schip en wordt effectief een boegschroef aan boord onder directe controle van de kapitein. De kapitein kan het schip manoeuvreren met een combinatie van scheepsmotoren en Towbot thrusters. Kapiteins hoeven niet langer te vertrouwen op de vaardigheid en communicatie van een sleepbootmeester. De kosten van sleephulp met de Towbot liggen ruim onder de helft van de huidige sleeptarieven. De Towbots zijn elektrisch, wat resulteert in een veel lagere CO2-uitstoot in vergelijking met sleepboten, die worden aangedreven door zware dieselmotoren.

Mater Investments is een onafhankelijke Nederlandse financiële investeringsmaatschappij, die bedrijven faciliteert bij het realiseren van hun groeiambities en het realiseren van hun innovatieplannen. Mater's belangrijkste focus voor investeringen is High-tech/innovaties (alle sectoren), hernieuwbare energie, landbouw en voedselvoorziening, water en waterrecycling. Sectoren waarvan is vastgesteld dat ze op middellange tot lange termijn zeer interessant zullen worden en/of in lijn zijn met het streven naar duurzaamheid en de economische ontwikkeling van bepaalde regio's kunnen stimuleren.

Investeringen door Mater Investments richten zich op de middellange tot lange termijn en zijn niet gericht op het behalen van rendement op korte termijn. Mater wordt niet alleen een financiële partner van bedrijven, omdat het zich niet alleen richt op financiering, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook nieuwe technologieën introduceren of relaties aangaan met andere bedrijven in haar internationale netwerk.

Gary Vaz, oprichter van Tow-Botic Systems: "Het is goed om te zien dat Tow-Botic Systems nu de tractie krijgt die het verdient. Sleepboten bestaan al honderden jaren en er is nooit veel innovatie geweest in de sector. Towbots zijn in elk opzicht beter. Ze zijn efficiënter, nauwkeuriger, veiliger en veel milieuvriendelijker. Met deze nieuwe ronde van groeifinanciering kunnen we een bemande schaalmodeltest op schaal 1:25 uitvoeren, de software verder ontwikkelen en de dock tests starten. Mater Investments brengt niet alleen financiële middelen, maar ook een uitgebreid internationaal netwerk. Ik kijk er naar uit om samen te werken.”

Alex Jaminon, CEO van Mater Investments: “Mater Investments is altijd op zoek naar veelbelovende bedrijven die zich richten op technologische innovaties met goed marktpotentieel. Bovendien zal het product dat momenteel wordt ontwikkeld door Tow-Botic Systems bijdragen aan een schoner milieu door de CO2-uitstoot te verlagen. We zijn verheugd om deze tweede financieringsronde te leiden en Tow-Botic Systems te ondersteunen om van prototyping naar marktintroductie en schaalbare productie van de daadwerkelijke Towbots te komen.”

Persbericht

Voor meer informatie: Tow-Botic Systems