• Bedrijf

    Prins Castings & Forgings

  • SectorIndustrie
  • ActiviteitMaatwerk stalen producten
  • Datum13 oktober 2023
  • LandNederland

Torqx Capital Partners neemt Prins Castings & Forgings en ELCEE over

Profiel

Prins is een leverancier van hoge kwaliteit, op maat gemaakte giet- en smeedstukken en ontzorgt in de ontwerp-, engineering-, inkoop-, kwaliteitscontrole- en logistieke fase. Prins heeft circa 50 FTE, het hoofdkantoor is gevestigd in Amersfoort, Nederland en heeft vestigingen in China en India om de lokale activiteiten te ondersteunen. Prins is voorraadhouder van klantspecifieke, op maat gemaakte producten en bedient een verscheidenheid aan industrieën, waaronder railinfrastructuur, grondverzetmachines, bedrijfsvoertuigen, bouwwerktuigen, landbouwmachines, pompen en kranen, en hijswerk.  

ELCEE is leverancier van mission-critical geëngineerde en standaard mechanische componenten en assemblages voor toonaangevende productiebedrijven in Noordwest-Europa. Het bedrijf heeft ongeveer 250 FTE en het hoofdkantoor is gevestigd in Dordrecht, Nederland met lokale verkoopkantoren in heel Europa en technische ondersteuningscentra in Nederland, Polen en China. ELCEE biedt technische ondersteuning, kwaliteitscontrole en supply chain management, en bedient diverse sectoren zoals de transport, machinebouw, bouwnijverheid, scheepvaart, offshore en apparatenbouw. ELCEE’s techniek-gedreven portfolio bevat producten van topmerken zoals Crosby, igus en Wärtsila, die zowel op zichzelf als in samenstellingen worden aangeboden.

Torqx Capital Partners is een investeringsmaatschappij in de Benelux die zich richt op middelgrote bedrijven met groeipotentieel. De situaties omvatten groei-, buy-and-build- en transformatie-investeringen in verschillende sectoren. Torqx verwerft meerderheidsposities, vaak in samenwerking met medeaandeelhouders en het management, en biedt de bedrijven slim kapitaal, netwerk, expertise en talent om de uitvoering van hun plannen te ondersteunen en hun volledige potentieel te bereiken. Het Torqx-team bestaat uit 15 ervaren en bekwame professionals die verder kijken dan spreadsheets en begrijpen wat er nodig is om bedrijven op te bouwen en het momentum te versnellen. Torqx wordt gesteund door gerenommeerde internationale institutionele investeerders en het Torqx-team zelf.

Prins Castings & Forgings sluit zicht aan bij de ELCEE groep, en gelijktijdig neemt Torqx Capital Partners ELCEE over. Zowel Prins als ELCEE zijn toonaangevende leveranciers van mechanische componenten en samenstellingen voor een breed scala van industrieën. De krachtenbundeling is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en zal de activiteiten van beide bedrijven versterken. Met technische kwaliteitscentra in Nederland, Polen, en China, en magazijnen in Nederland, België, Denemarken, Polen, Zweden, en China, kan de ELCEE groep zowel standaard als geëngineerde mechanische componenten en samenstellingen leveren. Met het assortiment van Prins, levert ELCEE het volledige spectrum van giet- en smeedstukken van klein tot groot formaat en van licht- tot zwaargewicht, in materialen van gietijzer tot roestvast staal.

Marcel Pot, CEO Prins Castings & Forgings: “Met meer dan 85 jaar ervaring is Prins uitgegroeid tot een vooraanstaande leverancier gespecialiseerd in gietstukken en smeedstukken. Onze reis weerspiegelt onze toewijding aan kwaliteit en innovatie, die ons heeft geleid van onze oorsprong als handelsonderneming tot onze huidige rol als gewaardeerde zakenpartner. Onderdeel worden van de ELCEE groep is een belangrijke mijlpaal. Samen zullen we onze krachten en middelen inzetten om nog meer waarde te leveren aan onze klanten en onze positie als wereldwijde marktleider in de industrie te vestigen.”

Peter Fluitsma, CEO ELCEE, stelt: “ELCEE, dat een eeuw geleden werd opgericht, heeft zich ontwikkeld tot een pan-Europese industriële leverancier die wordt gedreven door een actieve buy-and-build strategie. In 2018 bestond ELCEE uit 9 afzonderlijke werkmaatschappijen die we hebben ontwikkeld tot een solide platform dat klaar is om de volgende fase van groei te faciliteren. Ik ben erg verheugd dat Prins zich bij de ELCEE-groep voegt. De werkmethoden lijken sterk op elkaar en ik verwacht een soepele integratie. We zijn zeer enthousiast om samen te werken met de collega’s klanten en partners van Prins. Voor de klanten van Prins zullen we een betrouwbare partner zijn die in staat is om dezelfde diensten te leveren en mogelijkheden biedt in andere hoogwaardige productcategorieën, zoals glijlagers, bevestigingsmiddelen en hijscomponenten.”

Rik Leunissen, Partner bij Torqx, voegt toe: “De afgelopen jaren heeft ELCEE zich bewezen als de toonaangevende leverancier van klantspecifieke en hoogwaardige industriële componenten en assemblages. We bewonderen ELCEE om de indrukwekkende prestaties die het bedrijf de afgelopen jaren heeft neergezet en nu klaar is voor de volgende fase. We geloven ook dat dit een unieke kans biedt voor beide bedrijven om ELCEE en Prins te combineren als één groep – en daarmee de marktleidende positie in de Benelux verder te versterken en schaalvergroting te realiseren in onder andere de Duitse markt. Door de marktkracht en schaalgrootte van ELCEE en Prins te combineren zullen de bedrijven in staat zijn om nog succesvoller te worden. We zijn erg enthousiast over de aanstaande samenwerking en kijken ernaar uit om het management te ondersteunen bij het verder verfijnen en uitvoeren van hun strategie, waarbij zij kunnen bouwen op de uitgebreide ervaring van Torqx met vergelijkbare bedrijven en diepgaande kennis van de industrie.”

Persbericht

Voor meer informatie: Prins Castings & Forgings, ELCEE, en Torqx Capital Partners