• Bedrijf

    EXASUN

  • SectorIndustrie
  • ActiviteitBIPV zonnepanelen
  • Datum18 mei 2018
  • LandNederland

EXASUN haalt groeikapitaal op bij ING, ENERGIIQ en ABN AMRO

Profiel

EXASUN, opgericht in 2002, is een Nederlandse producent van hoge kwaliteit zonnepanelen voor gebouw geïntegreerde en duurzame toepassingen. Het bedrijf produceert unieke glas-glas zonnepanelen met een hoge efficiency en lange levensduur. EXASUN heeft haar geavanceerde productielijn de afgelopen jaren ontwikkeld in nauwe samenwerking met leveranciers, kennisinstellingen en gerenommeerde Nederlandse machinebouwers. Naast het Black Glass paneel produceert het ook innovatieve BIPV panelen voor een waterdicht PV dak (Black Roof) of voor tussen de dakpannen (Black Mystiek) of als PV gevel (Black Facade). EXASUN verkoopt haar high-end zonnesystemen aan grote bouwbedrijven zoals BAM, Sweco en Bouwfonds, maar ook aan private klanten zoals de bekende Nederlandse astronaut Andre Kuipers. Daarnaast helpt EXASUN ABN AMRO bijvoorbeeld bij het verduurzamen van haar gehele vastgoedportefeuille. Het bedrijf heeft ca. 25 mensen in dienst. 

ING Group is een Nederlandse, internationaal actieve financiële instelling. ING levert financiële diensten zoals bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenen. De klanten van de bank zijn particulieren, kleine en grote ondernemingen, instellingen en overheden. ING opereert in 40 landen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor zit in Amsterdam.

ENERGIIQ is het Energie-innovatiefonds van Zuid-Holland en biedt een groot scala aan financieringsinstrumenten om de groeikansen van innovatieve ondernemingen te maximaliseren. Met het fonds investeren zij in ondernemingen die klaar zijn voor het commercialiseren van hun bewezen energie-innovatie die CO2-reductie tot gevolg heeft. Het fonds van €35 miljoen is beschikbaar gesteld door de Provincie Zuid-Holland met als doel om de energietransitie in de regio te versnellen. ENERGIIQ heeft een team van ervaren investeringsprofessionals en een onafhankelijke investeringscommissie. Daarnaast heeft het toegang tot een netwerk van sector experts en co-investeerders.

ABN AMRO is een Nederlandse bank met haar hoofdkantoor in Amsterdam. ABN AMRO is de derde grootste bank in Nederland. De bank bedient retail, private banking en corporate banking klanten met een primaire focus op Nederland en met selectieve activiteiten in het buitenland. In Nederland wordt klanten een uitgebreid en compleet pakket aan producten en diensten aangeboden via omni-distributiekanalen waaronder geavanceerde mobiele applicaties en internetbankieren. ABN AMRO beschikt over gedegen financiële expertise en uitgebreide kennis van vele bedrijfstakken.

EXASUN anticipeert op een enorme marktvraag die gaat ontstaan (en al bestaat) voor BIPV (building-integrated photovoltaics) modules. Nederland is koploper op gebied van gebouw geïntegreerde zonnesystemen door de strikte regelgeving in de bouw. Standaard zonnepanelen zijn niet geschikt voor BIPV-toepassingen. EXASUN produceert kleine en middelgrote zonnepanelen, optioneel in kleur, die specifiek voor deze toepassing zijn gemaakt. EXASUN heeft de sterke overtuiging dat de huidige situatie waarin de productie van PV bijna geheel in Azië plaatsvindt, zal verschuiven naar local-for-local productie.

EXASUN heeft groeikapitaal (niet nader genoemd bedrag) opgehaald bij ING, ENERGIIQ en ABN AMRO om de productie verder te automatiseren en de productiecapaciteit van haar fabriek in Den Haag te vergroten. Het bedrijf verwacht de productiecapaciteit in 2018 op te kunnen schalen naar 100MW/jaar.

Persbericht

Voor meer informatie: EXASUN