• Bedrijf

    Petrogas

  • SectorIndustrie
  • ActiviteitOlie-uit-plastic technologie
  • Datum14 mei 2019
  • LandBelgië - Nederland

Den Hartog en Renasci nemen minderheidsbelang in Petrogas en BlueAlp over van Mourik

Profiel

Petrogas International, opgericht in 1949, is een wereldwijd opererend ingenieursbureau in de olie en gasindustrie. Hoofdactiviteiten zijn het ontwerpen en bouwen van klantspecifieke totaaloplossingen op gebied van (vloeibaar) gas. In totaal biedt Petrogas werk aan ruim 140 werknemers en behaalt per jaar een omzet van ruim €35 miljoen.

Mourik is een van de grootste bouwbedrijven in Nederland. Het bedrijf is actief op het gebied van infrastructuur, industriebouw, utiliteitsbouw, milieutechniek en projectontwikkeling. Mourik is een bedrijf met een omzet van ruim €400 miljoen en met vestigingen verspreid over de hele wereld. Het dienstenpakket is uitgegroeid tot een multidisciplinair pakket dat steeds vaker als totaaloplossing wordt aangeboden, met daarbinnen allerlei specialisaties.

Het Eindhovense bedrijf BlueAlp bouwt in opdracht van een Nederlands-Belgisch consortium een olie-uit-plastic fabriek binnen een innovatief nieuw afvalverwerkingsecosysteem in Oostende, België. Daarmee loopt ons land voorop in het hergebruiken van niet verder te recyclen plasticsoorten. De consortium-partners zijn uniek complementair. Met Mourik en Petrogas als technische dienstverleners, die zorgdragen voor de realisatie en het Belgische RenaSci als initiatiefnemers en uitbaters van de circulaire en duurzame afvalverwerkingsfabriek in Oostende en Den Hartog als brandstoffenleverancier die zich richt op CO2 besparende en minder milieubelastende brandstoffen ontstaat een krachtig strategisch samenwerkingsverband. RenaSci en Den Hartog verwerven met deze transactie ook een belang in de Petrogas- en BlueAlp-groep.

De installatie wordt geïntegreerd in een duurzaam en circulair afvalverwerkingsconcept van het innovatieve Belgische bedrijf RenaSci. Zij hebben een manier gevonden om afval volledig om te zetten in energie en grondstoffen zonder restafval. RenaSci bouwt dit wereldwijd unieke concept in Oostende, België. Alle afvalstromen komen daarbinnen, worden efficiënt gescheiden en de moeilijk te recyclen plastics worden verwerkt in de olie-uit-plastic fabriek. De olie-uit-plastic fabriek is onderdeel van een overkoepelend afvalverwerkingsecosysteem en daarmee rendabel te exploiteren.

Voor de bouw maakt RenaSci gebruik van de Nederlandse BlueAlp-technologie en -patent. Het Nederlands-Belgisch consortium bestaat uit technisch dienstverleners Mourik en Petrogas, olie- en brandstoffenleverancier Den Hartog en het Belgische RenaSci.

"Er wordt wereldwijd door knappe koppen geëxperimenteerd met het herwinnen van grondstoffen uit afvalplastic. Wij zijn erin geslaagd om een proces te ontwikkelen waarbij bijna 100% van het afvalplastic wordt hergebruikt en er ook nog geld aan kan worden verdiend. Dit is een prachtig voorbeeld hoe de circulaire economie bijdraagt aan een duurzame toekomst", stelt Chris van der Ree, directeur van Petrogas en mede-initiatiefnemer van het project.

Persinformatie

Voor meer informatie: Petrogas, BlueAlp en Mourik