• Bedrijf

    AquaPhyto

  • SectorIndustrie
  • ActiviteitAgro biotechnologie
  • Datum02 januari 2012
  • LandNederland

AquaPhyto sluit joint venture met Schiphol Group

Profiel

AquaPhyto is een biotechnologiebedrijf gespecialiseerd in de productie van micro-algen. AquaPhyto is in 2005 opgericht door directeur Robert Baard. Robert Baard was eerder werkzaam als wetenschappelijk medewerker in Amsterdam en zocht methoden om algen te bestrijden. Tijdens zijn loopbaan raakte Robert Baard steeds meer onder de indruk van algen: “ze zitten vol vitaminen, gezonde vetzuren, zetten CO2 om in zuurstof en zijn geschikt als biobrandstof.” Het bedrijf heeft in Flevoland bassins ontwikkeld waarin verschillende algen worden gekweekt. De algen worden gebruikt voor onderzoek, en ook voor de productie van onder andere diervoeders. Het bedrijf produceert ook algen voor Zeeuwse mossel- en oesterkwekerijen, onder andere Prins & Dingemans.

Schiphol Group is een exploitant van luchthavens Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en is 51% aandeelhouder van Eindhoven Airport. Wereldwijd neemt Amsterdam Airport Schiphol de negende plaats in qua passagiers en is daarmee een belangrijke hub in Europa. Naast de Nederlandse luchthavens bezit Schiphol Group belangen in luchthavens in de USA, Australië en Oostenrijk. Schiphol Group is gevestigd in Schiphol, heeft ruim 2000 mensen in dienst en is grotendeels in handen van het Nederlandse Ministerie van Financiën en de Gemeente Amsterdam.

In samenwerking met Schiphol Group heeft AquaPhyto micro-wierenbassins (algenbaden) op het terrein van Schiphol ontwikkeld. Glycol en kaliumacetaat zullen met behulp van algen milieuvriendelijk en duurzaam worden afgebroken. Glycol en kaliumacetaat zijn de-icingsstoffen die op Schiphol worden gebruikt voor het ijsvrij maken van vliegtuigen en bij de sneeuw- en gladheidbestrijding in de winter.

Blacktrace heeft de joint venture tussen Schiphol Group en AquaPhyto begeleid. Tevens heeft Blacktrace de financiering van de joint venture verzorgd, onder andere door middel van een investering door het Japanse Teijin.

Voor meer informatie: Schiphol Group en Teijin