• Bedrijf

    Kühne Automotive

  • SectorZakelijke Dienstverlening
  • ActiviteitAutomaterialen
  • Datum02 juli 2013
  • LandUSA - Nederland

Amerikaans beursgenoteerde Sator-LKQ Corporation neemt Kühne Automotive over

Profiel

Kühne Automotive importeert en distribueert een breed assortiment automaterialen dat uitsluitend via de groothandel (grossiers in automaterialen) wordt geleverd aan garages. Kühne Automotive is een leidende partij in de vervangingsmarkt voor auto-onderdelen. Deze positie is onder andere opgebouwd door te investeren in een breed assortiment. Daarnaast is de kwaliteit van producten en dienstverlening een vereiste bij de keuze van onze toeleveranciers. Kühne Automotive vertegenwoordigt uitsluitend onderdelenfabrikanten die topkwaliteit producten leveren.

LKQ is succesvol in de Noord-Amerikaanse after-market voor onderdelen in de schadeherstelsector. LKQ Corporation kocht in oktober 2011 het Britse bedrijf Euro Car Parts voor 225 miljoen pond en een nabetaling van 55 miljoen pond, afhankelijk van de prestatie van het bedrijf in 2012 en 2013. LKQ heeft fors geïnvesteerd in de expansie van het Britse bedrijf, inclusief de opening van 42 nieuwe vestigingen en een groot gespecialiseerd magazijn voor schadehersteldelen. LKQ Corporation nam in de laatste zestien jaar zo'n honderdzestig bedrijven over. In mei 2013 kocht LKQ Sator voor een bedrag van 268 miljoen dollar.

De transactie is een gevolg van de algemene tendens van consolidatie en internationalisatie in de sector. Het Amerikaanse, beursgenoteerde Sator-LKQ Corporation maakt met deze acquisitie een grote stap voorwaarts.

De afgelopen 16 jaar heeft LKQ meer dan 160 bedrijf overgenomen. In mei 2013 heeft LKQ Sator Corporation overgenomen voor 268 miljoen dollar en 2 maanden later Kühne Automotive. De Europese distributiemarkt voor auto-onderdelen kenmerkt zich door toenemende schaal. De hele sector verwacht dat deze trend zich de komende jaren door zal zetten. De acquisitie van Kühne Automotive past erg goed in onze strategie, zowel nationaal als internationaal. Kühne Automotive heeft een vergelijkbaar businessmodel met dat van Sator Holding. Beide bedrijven hebben een zeer prominente rol in de after-market sector. Daarnaast heeft Kühne Automotive een rijke historie, bekende merken en een ervaren team met waardevolle product- en marktkennis. Met name de specialisatie in diesel componenten is een belangrijke toevoeging aan de groep”, zegt Adriaan Roggeveen, CEO van Sator Holding en bestuurslid van LKQ Corporation.

Zowel Sator-LKQ als Kühne Automotive zien een toenemende internationalisatie en toenemende schaalgrootte in de markt. Kühne Automotive is aandeelhouder van ATR Company (Auto Teile Ring). ATR is een van de grootste en meest succesvolle handels coöperaties bestaande uit onafhankelijke automotive onderdelen distributeurs wereldwijd. Auto-Teile-Ring, ATR International AG en ATR Service GmbH zijn verenigd onder dit bedrijf, dat kantoor houdt in Stuttgart. De aandelen van Kühne Automotive in ATR Company zijn deel van de transactie.

Dinno van Breugel, CEO van Kühne Automotive en voorzitter van RAI Vereniging Autovak, licht toe: “Dit een belangrijke en waardevolle stap in de geschiedenis van Kühne Automotive. De acquisitie door Sator-LKQ past goed in de trend van internationalisatie en toenemende schaal. Alhoewel de keuze om het bedrijf te verkopen een emotionele was, hebben de aandeelhouders van Kühne Automotive unaniem besloten om deze rationele stap voorwaarts te maken”.

Persbericht

Voor meer informatie: LKQ Corporation